Čaga – chaga – ryšavec šikmý výživový doplnok
Kód: 264/50 264/150 264/1000 Zvoľte variantSúvisiaci tovar
Podrobný popis
Čaga je veľmi rozšírená huba parazitujúca na kmeňoch briez. V posledných rokoch sa dostáva do centier záujmu vedcov a klinických pracovísk. Aj napriek tomu, že čagu užívali na čínskom dvore už pred 2 000 rokmi, moderne sa skúma iba niekoľko rokov.
Ryšavec šikmý je huba nepravidelného tvaru tela s výrazným typicky čiernym sfarbením. To spôsobuje jeho vysoká koncentrácia pigmentu melanínu. Pôvodnou domovinou čagy je Ázia a oblasti ruskej tajgy, kde sa hojne používa už od 16. storočia. Vhodným obdobím na zber čagy je len jar a jeseň, a to pre najvyššiu koncentráciu obsahových látok.
Na Sibíri bola táto huba často používaná namiesto tu nedostatkového pravého čaju. Nálev z čagy je chuťovo podobný slabému čiernemu čaju. Je mierne trpký s vôňou pripomínajúcou meltu.
Ustanovenie nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach nám nedovoľuje informovať vás o účinkoch tejto byliny na váš organizmus. Informácie o pôsobení si dohľadajte vo voľne dostupných zdrojoch alebo v herbári.
Tradičné použitia
Čagu možno pripraviť ako nálev alebo naložiť a vytvoriť liehovú tinktúru. Čaj z čagy pripravíte z jednej lyžice (cca 5 g) huby, ktorú zalejete 2,5 l studenej vody. Necháte cez noc postáť v chladničke. Na ďalší deň dáte nálev variť zhruba na 5 – 10 minút. Odstavíte, necháte lúhovať ďalších 5 minút, následne zlejete. Pite jednu šálku (250 ml) trikrát denne pol hodiny pred jedlom. Zvyšný nálev môžete uschovať v chladničke cca na 2 – 3 dni a postupne piť.
Tinktúru pripravíte z jedného dielu huby na päť dielov liehu (60 – 80 %). Čagu nechajte lúhovať v pohári v tme za občasného pretrepania dva týždne. Potom zlejte a hubu povarte opäť v piatich dieloch vody. Po odparení cca 20 % vody zlejte vodný výluh s liehovým. Užívajte 1 čajovú lyžičku tinktúry 3 × denne pol hodiny pred jedlom.
Doplnok stravy.
SalviaParadise je česká rodinná firma zaoberajúca sa dovozom bylín a ich spracovaním do rastlinných prostriedkov na podporu zdravia a zdravého životného štýlu.